Gräfsnäsgården

Gräfsnäsgården är hjärtat av Folkdansringen Göteborg!

img 7407

Få organisationer har äran att äga ett eget hus, eller rättare sagt två hus och dessutom på den fina platsen Slottsskogen, med dess närhet till gröna ytor och centrum – men det har Folkdansringen Göteborg!

Gräfsnäsgården användes ursprungligen som förvaltarbostad till Gräfsnäs slott som ligger vid Sjön Anten i Västergötland. Gården uppfördes igen på den tidigare Malmgårdsplanen i Slottsskogen 1968, efter att ha legat nerplockad timmerstock för timmerstock. Uppförd och klar fyllde Gården alla de behov Folkdansringen Göteborg kunde tänka sig. Verksamheten ökade och lokalerna blev allt trängre, så 1986 byggdes därför Gräfsnäsgårdens Annex, som är det mindre röda huset alldeles intill.

Några år senare tillkom även vår utedansbana, som stod klar 1997. Under sommarhalvåret används den för både vår egen verksamhet och andra typer av dans och träning.

Nu fylls husen både på höjden och bredden av sjudande folkdans, folkmusik och annan kulturverksamhet såsom slöjd och dräktkunskap. Dessutom huserar Västsveriges enda dräktbutik i Gräfsnäsgården!

Gräfsnäsgården är träningslokal för sex av våra medlemsföreningar under veckan och på helger används lokalen flitigt för kursverksamhet samt bröllop och andra festligheter.

För att hyra Gräfsnäsgården måste du vara medlem i Folkdansringen Göteborg. 

Annexet och dansbanan hyrs ut till allmänheten, sänd e-post till lokal.goteborg@folkdansringen.se

Tillgänglighet
Gräfsnäsgården har en handikapptoalett på nedervåningen och även en hiss med plats för rullstol, som leder upp till övervåningen. På handikapptoaletten finns skötbord. Entrén är försedd med en ramp upp till ytterdörren.
Pälsdjur är inte tillåtet i huset av hänsyn till allergiker.

Gräfsnäsgården_-_ovanvåningen.jpg

Gräfsnäsgårdens möjligheter

Gräfsnäsgården har av två dansgolv, varav det största är hela ovanvåningen med plats för 90 personer och har en scen i ena ändan av lokalen. Danssalen passar bra till både kursverksamhet och möten. Salen kan lätt dukas till fest för sittande gäster. På ovanvåningen finns även ett mindre kök med en spis, en kyl, kaffebryggare och tekokare samt porslin och termosar.

På bottenplan finns den betydligt mindre danssalen, som även används för möten och studiecirklar. På detta plan finns även kapprum, tre toaletter och ett lite större kök med en spis, micro, diskmaskin, litet kylskåp och frys samt kaffebryggare, tekokare, porslin och termosar. Dessutom finns vårt bibliotek med litteratur inom våra intresseområden, dans, musik, slöjd och dräkt på detta plan samt vår välutrustade dräktbutik, för öppettider – klicka här

 

Gräfsnäsgården - nedervåningen


Hur hittar jag till Gräfsnäsgården och Annexet i Slottsskogen?

Med kollektivtrafik tar man sig lättast till Gräfsnäsgården genom att åka spårvagn/buss till Linnéplatsen. Därifrån är det bara några minuters gångväg in i Slottsskogen. Med bil parkerar man smidigast vid Änggården, nära Botaniska Trädgården, alternativt på Vegagatan, närmast Slottsskogen.

Motorfordonstrafik i Slottsskogen är i princip förbjuden. För varu- och godstransporter till och från Gräfsnäsgården finns dock generellt tillstånd. In- och utfart måste då ske via Vegagatan. Någon parkering får inte ske på gårdsplanen framför byggnaderna. Ett par parkeringsplatser finns på baksidan av Gräfsnäsgården till vilka parkeringstillstånd kan fås.