2014-03-02 Underkläder D1403

Från särk till stringtrosa – eller- från inget till nästan inget

Läs mer om denna kurs 

Vi som sysslar med folkdräkter vet, att på ”folkdräktstiden” fick skjorta respektive särk i de flesta fall fungera även som underkläder. Det var sällan som män hade kalsonger och att kvinnor skulle ha byxor var otänkbart.

När ändrades detta? När började kalsonger att användas av män – och av kvinnor – och hur såg dessa plagg ut ? Om detta vet vi väldigt lite. Det är ingen som har intresserat sig speciellt mycket för detta.

Därför tänkte vi att vi skulle ägna denna temadag åt dessa frågor. En anledning till detta är, att vi har fått en samling underkläder, både manliga och kvinnliga, som är omkring hundra år gamla. Kläderna kommer från en gård i Bergum och visar således hur landsbygdsbefolkningen var klädd. Vi kommer också att få låna mer ”stadmässiga” underkläder som är från 1900-talets första hälft, så där kan vi göra intressanta jämförelser.

Vi hoppas naturligtvis att de deltagare, som har några gamla underplagg, tar med dem. De behöver inte alls vara hundra år gamla! Det räcker med femtio eller så.

I samlingen från Bergum ingick även ett tjugotal förkläden, som vi inte hann titta på, när vi hade temadagen om förkläden, så vi försöker att hinna med dem också.

Hjärtligt välkomna till en, som vi hoppas, intressant temadag om ett tämligen okänt ämne!

Kursdatum

Start 2014-03-02

Tidpunkt:

10.00-15.00

Plats:

Gräfsnäsgårdens Annex

Innehåll:

Se text ovan

Medtag:

Underkläder, lite äldre, om du har

Instruktör:

Dräktsektionen

Arrangör:

Folkdansringen Göteborg

Kostnad (medlemmar):

150,00 kr

Kostnad:

200,00 kr

Betalning till:

PG 437792-5 senast 2014-02-15

Lunchmackor, kaffe/te och en kaka ingår i priset.

{loadposition anmalan}