Inbjudan till Hallingdanskurs  Genom att klicka här kommer du direkt till anmälan!

Med fokus på dansen och dess akrobatik.

På denna kurs med maxantal 20 personer får du en unik chans att lära dig hallingdans och dess akrobatik. Med att inte ha så många deltager kan Jon ge varje dansare den feedback som den behöver för att utveckla sig.

• Akrobatik kommer blandas med dansen!

• Inga förkunskaper krävs, men du som deltagare ska ha en vilja om att lära dig akrobatik.

• Ingen åldersgräns, men du ska var så pass gammal eller ung att din kropp och ditt huvud orkar en heldagskurs.

Datum: Söndag 2 oktober Tid: 10-16
Plats: Gräfsnäsgården (Annexet)
Avgift: 300kr för dig under 25 år, 350kr för övriga medlemmar i Folkdansringen. (kursen inkluderar lunch och fika)
Anmälan: Senast 1 september (Först till kvarn) Anmäl er genom att klicka här


Kontaktperson. Johanna Tungodden, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ett samarbete med KULTURENS

  

Tradition och förändring, mansdräkter och strumpeband!

*Tradition och förändring

- modets och uniformernas inverkan på de folkliga mansdräkterna
Ulla Centergran talar om indelningsverket och dess inverkan på manskläderna. Ulla Centergran är fil.dr. i etnologi och har ägnat sig åt folkdräkter och bygdedräkter i teori och praktik, i nästan hela sitt liv.

* Mansdräkter från Sveriges olika delar

Thomas Johansson talar om mansdräkter och mansplagg och visar många exempel. Det blir lite extra fokus på Thomas eget område, Sjuhäradsbygden.
Thomas Johansson ingår i en grupp i Borås som har studerat det folkliga dräktskicket i Sjuhäradsbygden i många år, både genom att läsa bouppteckningar och studera gamla kläder. Thomas är också duktig att sy och har kurser i dräktsömnad. Han är en del av dräktsektionen på ”Riks”.

* Strumpeband 

behövs både för att inte strumporna ska åka ner och som en dekorativ del av dräkten. Det blir demonstration av olika tekniker och du får chans att själv känna på dessa tekniker. 

Söndag 16 oktober 2022, kl 10 - 15
i Gräfsnäsgårdens Annex, Slottsskogen Göteborg  

Pris 180 kr för medlem och 220 kr ej medlem
Lunchsmörgås och kaffe/te ingår i priset.

Anmäl dig genom att klicka här

Alla är välkomna !

Dräktsektionen Folkdansringen Göteborg

Ett samarbete med Kulturens

Dessa finns nu inlagda i kalendern samt finns under Kurs/Aktivitet. För att se katalogen Klicka här . Gå gärna in och anmäl er! Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Årets Slottsskogsstämma var planerad till 13/5. På grund av det osäkra läget, och de omfattande restriktioner som fortfarande råder i samhället, ser vi oss dock tvungna att ställa in även årets stämma. Vi har dock gott hopp om att stämman 2022 ska kunna genomföras. 

 
För er som önskar hålla er i form inför stämman 2022, eller som vill minnas er tillbaka till tidigare stämmor, publicerar vi här de allspelslåtar som varit tänkta för årets stämma, och som nu istället kommer att användas vid stämman 2022. 
 
/Kommittéen för Slottsskogsstämman 

Folkdansringen Göteborg

Saknar alla sina dansare i alla åldrar, musiker, kursdeltagare, mötesdeltagare och alla sina hyresgäster! Denna fina bild har vi fått från Thomas Johannesson. 

Folkdansringen Göteborg

Saknar alla sina dansare i alla åldrar, musiker, kursdeltagare, mötesdeltagare och alla sina hyresgäster! Denna fina bild har vi fått från Thomas Johannesson. 

Vi är några som är intresserade av att ta upp lite sång- och danslekar och vill gärna locka med oss fler. Vår ambition är att ha en första träff för att se hur många som är intresserade för att sedan kunna planera fler tillfällen. Läs mer

Handarbetscafé tema Tvåändsstickning


Välkommen till oss på stickcafé! Höstens andra tillfällen kommer temat att vara tvåändsstickning. Här kan få hjälp att komma igång om du aldrig provat denna teknik förut eller om du prövat men glömt hur man gjorde och vill komma vidare. Du kan även bara komma och sticka/handarbeta och njuta av gemenskapen med andra med samma intresse. 

Läs mer: Handarbetskafé 24 oktober

Föreläsning under förmiddagen av Ulla Centergran, fil. doktor etnologi , om seder och bruk i det gamla bondesamhället vid livets högtider, speglat genom klädedräkten.

Lunch med traditionell mat.

Demonstration av hur man var klädd till bröllop, högtid och begravning.

Tid: 13 oktober - se vidare i kalendariet. Anmälan klicka här

Ledare: Ulla Centergran samt övriga medlemmar i dräktsektionen

Öppen tisdagen 18 december mellan kl 15.00 - 17.00. Passa på att handla någon inför en lång jul- och nyårsledighet eller kanske en julklapp till sig själv eller ge bort till någon. Dräktbutiken tar sedan julledigt och öppnar igen vecka 3 och är då öppen vid två tillfällen, se i kalendern.